Tämä sivu omistetaan salainen puutarha- , eli väriteemapuutarha- projektille. Postaukset aiheesta löytyvät tästä järjestyksessä, uusin postaus ensimmäisenä. Pääset niihin käsiksi myös alla olevan kuvan kautta sivun vasemmasta reunasta blogiesittelyn ja vuodenaikalinkkien alapuolelta.
 
 

 

16.05.2012 - 10:43

Olen tässä taas kevään mittaa kirjoittanut teidän suut ja silmät täyteen ajatuksiani väriteemapuutarhasta. Nyt laitan tuohon sivuun noiden vuodenaikalinkkien alapuolelle kuvalinkin, josta pääsette seuraamaan minun salainen puutarha- alias väriteemapuutarhaprojektiani.

Myös tämä postaus tulee tuolle sivulle.

Noniin. Piirsin teille vihdoinkin jonkinlaisen kartan väriteemapuutarhastani, niin pysytte hiukan perässä ajatusteni kanssa. Kuva on näköjään vähän epäselvä, mutta kaiketi siitä kuitenkin käsityksen saa.

Vasemmalta lukien siis ensimmäisenä on valkoinen väriteemahuone, sitten punainen, sininen ja oikealla viimeisenä keltainen. Nuo pienen neliöt tuossa tarkoittavat laattapolkua, joka mutkittelee portilta toiselle. Tuolta Pääpolulta poikkeaa sitten kussakin huoneessa joitakin pienempiä polkuja, joista yksi johtaa istumapaikalle. Jokaisessa huoneessa on istumapaikka rentoutumista ja kasvien ihastelua varten, sekä keskellä huonetta on joku puu.

Tänä kesänä aloitan vihdoin ihan oikeasti tuota valkoista huonetta. Tilauksessa on puuvartisia kasveja sinne, sekä pioneita, sillä ne ovat hidaskasvuisia.

Puuksi keskelle tulee helmipihlaja, sillä sillä on valkoisen kukinnan lisäksi valkoiset marjat syksyllä. Sitten pikkuhiljaa hankin alppiruusuja ja hortensioita (ja ehkä joskus magnoliakin kun pienilmasto tulee suojaisammaksi muiden kasvien kasvaessa)  varjoisalle puolelle, ja aurinkoon atsaleoja, marjaomenapensas, helmipensas, höyhenpensas, hanhikki, sekä tietysti iso joukko kärhöjä.

Sitten jokapuolelle kaikenlaisia valkoisia perennoja ja sipulikukkia, askellaattojen lomaan matalia maanpeittokasveja....

05.03.2011 - 14:34

Terveisiä hiihtolomalta! Aika on lomaillessa huiskahtanut siivillä, enkä ole ehtinyt tietokoneellekkaan, mikä on kyllä oikeastaan ihan hyväkin asia.Lasten kanssa on pihailtu ja puuhasteltu kaikenlaista kotipuuhaa, sekä matkustettu tapaamaan pikkupuutarhurin kummitätiä. Kiitoksia vain ihanista lomapäivistä tätille Jyväskylään!


Olen pitkin kevättä taas suunnitellut omaa pientä salaista puutarhaa, kotoisammin väriteemapuutarhaa, josta jotkut kauimmin mukana kulkeneista blogiystävistä ovat varmaan kuulleet turhankin usein. (Edellisessä blogissani olen sivunnut aihetta ainakin täällä) Olen suunnitellut sitä monta vuotta, mutta viimeiset kolme kesää ovat menneet ihan muissa puuhissa kuin pihan laitossa, ja niinpä myös väriteemapuutarha on saanut levätä laakereillaan. Blogituttavaväki jo varmaan ihmettelee, että missä ihmeessä se väriteemapuutarha oikein viipyy. Sama on kieltämättä käynyt mielessä itsellänikin.

Mutta mutta. Ensikesäksi olen varannut aikaa pihan laittoon. Etupihan projektien lisäksi olen vihdoin päättänyt ryhtyä tuumasta toimeen.

Ajattelin että nyt hieman valottaisin tämänhetkisä suunnitelmiani salaisesta puutarhastani.


Rakennan muutaman aarin peltopläntille muun puutarhan kylkeen piilossa olevan, siis salaisen, puutarhan. Eteläpuolelle on jo istutettu tuomipihlajia aidanteeksi. Pohjoispuolelle tulee  kapea ja matalahko kuusiaita. 

Valkokukkaisten köynnösten verhoamasta portista käy kulku sisään. Edessä on pieni huone. Valkoiset kukat reunustavat polkua. Auringossa loistavat pionit ja unikot, siimeksisessa nurkassa hohtaa alppiruusu. Keskellä huonetta kasvaa sirokasvuinen helmipihlaja, eräässä nurkkauksessa valkoinen korituoli houkuttelee levähtämään. Juhannusruusu ja tuoksuköynnöskuusama tuoksuvat. Askelkivien väleissä rönsyilee hopeahärkki ja taponlehti..


Mutkan takana pilkottaa uusi portti. Sitä verhoavat valkoisen ja punaisen kirjava kiinanlaikkuköynnös ja puna-roosakirjava kärhöihanuus. Punaisessa puutarhassa tulee lämmin. Alppiruusut, pionit, unikot, palavarakkaus ja monet kärhöt loistavat kilpaa punaisten eri sävyissä. Aluksi polun varressa kukkivat vaalenpunaiset ja roosat kukat. Väriasteikko tummenee hiljalleen huoneen keskivaiheilla kirkkaan punaiseksi, ja taittuu jälleen purppuraan ja tummiin punaisen sävyihin. Keskellä kasvaa purppuraomenapuu...


Seuraava portti johtaa jälleen erilaiseen maailmaan. Vuorossa on sininen huone. Keskellä kohoaa sinisten kärhöjen koristama siniluumu, Yksi huoneen sivusta on koknaan täynnä erisävyisiä sinisiä ritarinkannuksia, Kohopenkissä kasvavat siniset jalohortensiat, sinivaleunikko, katkero ja pensasmustikat. jokainen tyhjä kolo kasvaa orvokeita...

Jäljellä on pienistä puutarhahuoneista viimeinen, keltainen ja oranssi huone. Päivänliljat ovat tämän huoneen keskikesän kuningattaria. Puuvartisista huoneessa kasvavat riippahernepensas, katsura, keltakotakuusama, atsaleat ja keltaiset ruusut. Auringonkukat kasvattavat varsiaan syyskesän kukintaa varten, keltaiset kärhöt ja tulikuusama verhoavat porttia, josta on kulku ulos..

Pysyittekö perässä? Siitä tulee hieno, uskotteko? :)