1307726453_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hellepäivänä on hyvä suunnitella uusia pihaprojekteja, kun oikeasti ei saa mitään tehdyksi. Kastelupuuhaa on kyllä riittänyt, ja lapsetkin viihtyvät saadessaan läträtä kasteluletkun kanssa. Isompi suihkuttaa vettä aurinkoa päin ja tekee sateenkaaria, nuorempi on tyytyväinen saadessaan ämpärin pohjalle ikioman vesitilkan, jonne voi vaikka heittää superpalloa uudestaan ja uudestaan. Hauskaa on vähän kastua kun juoksee vesisuihkun läpi äidin kastellessa kukkamaita.

Unohdin viimeksi mainita, että mitä kukkia Pikkupuutarhurin kukkamaahan tuli. Annoin tyttären valita taimistolta perennoja oman mielensä mukaan perennojen kuvien perusteella. Oli hauska, miten sattumalta valituiksi tulivat sekä keväällä, kesällä että syksyllä kukkivaiset kukat. Eli yksi kappale kutakin: vaaleanpunainen päivänlilja, punainen jaloakileija, loistosalvia, sininen ja valkoinen karpaattienkello, peittolehti, alppiasteri, ristikki, patjarikko, korallikeijunkukka, valkopinkki syysleimu ja tummanpunainen lupiini. Penkkiin istutettiin omenapuun viereen myös vaaleanpunainen jalokärhö, sekä minun kukkapenkeistä kevätesikoita ja akileijoja sekä narsisseja. Pikkupuutarhuri on onnessaan. Tänään hän kävi syömässä päivällisen jälkiruuaksi olleita pakastemansikoita omenapuunsa "varjossa" omalla istumakivellään.

Koiratkin viihtyvät enimmäkseen varjossa, mutta kun oikein hyvä myyräapaja osuu kohdalle, niin porukalla sitä sitten tutkitaan, olisiko saalistusmahdollisuuksia.

1307726240_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Kaikenlaisia pieniä ja isoja elämän pituisia projekteja on tulossa näköpiiriin puutarharintamalla.

projekti 1. :

Kerroinkin jo, että portin pieli odottaa uudistusta. Olen hankkinut neljä pilvikirsikan piiskatainta, jotka aion vaihtaa nuorien koivujen tilalle. Koivut ovat kyllä ihania myös, mutta ensinnäkin ne kasvavat liian tiheästi, eikä niistä koskaan mahtuisi kasvamaan kauniita niin lähellä toisiaan ja ojaa, jonka tielaitos kaivaa auki joka toinen kesä. Pilvikirsikat mahtuvat paikalle paremmin. Toinen syy on se, että olemme istuttaneet portinpieleen jo valamonruusuaidanteen, jonka olisi tarkoitus kasvaa komeaksi, eikä se onnistu, jos koivut vievät ruusuilta kaikki voimat.

Kirsikoiden juurelle istutan puutarhan "jämäperennoja" eli niitä uskollisia, joita kasvaa kamalasti jokapaikassa, eli keltapäivänliljaa, tarha-alpia, jalopähkämöä ja syysasteria. Lisäksi hankin siihen ainakin jotakin jalokurjenpolvea joka kukkii kaua, sekä poimulehteä reunustamaan. Haaveilen myös, että alueelle voisi istuttaa leviämään kanadanvuokkoa, jos vain löydän taimiston, jossa sitä myydään. se kun muistuttaa arovuokkoa, mutta on niin kova leviämään, että siitä voi tulla pienessä pihassa riesa. Luulen että taimistot haluavat välttyä sekaannuksilta, ja myyvät vain arovuokkoa.

1307726387_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Projekti 2:

Yksi elämänmittainen projekti, eli väriteemapuutarha, eli salainen puutarha, on myös nytkähtänyt likkeelle. Saimme sattumalta serbiankuusen taimia. Niistä olen istuttanut kuusiaidan väriteemapuutarhan itä- ja pohjoisrajalle suojaksi ankaria tuulia vastaan. Tämän kesän aikana olisi tarkoitus saada valkoinen huone jonkilaiseen kuntoon niin, että multapatjalle voisi jo istuttaa ensimmäiset kasvit, ja syksyllä saisin paikalle sipulikukkia. Katsotaan.

Projekti 3.

Rakennamme vanhaan aittarakennukseen saunaa. saunan terassi näyttää suoraan kylätielle päin, joten suunnitelmissa on istuttaa näkösuojaksi muutamia kukkivia pikkupuita. Kenttäkerrokseen tulee pikkuhavuja ja kivikkokasveja. Ääriviivat tälle projektille on jo olemassa, kun paikalla on jo pieni kivikko, sekä lasten omat kirsikkapuut. Todennäköisesti tuumasta toimeen ryhdytään kuitenkin vasta ensikesänä. Helppoahan olisi, jos voisi tuosta vain perustaa uuden pikkupuuston. Kuitenkin vanhan talon pihamaahan kuuluu, että paikalla on yksi vuohenputkea rehottava vanha kukkapenkki, joka täytyisi jälleen tyhjentää. Ja ennenkuin voi ruveta penkkiä tyhjentämään, täytyy olla tilaa toisaalla, jotta kukille on paikka mihin ne voi istuttaa... Osa menee tuohon uuteen kukkamaahan, mutta osalle täytyy keksiä joku muu paikka.  Haaveilen istuttavani paikalle ainakin rusokirikan, tuohituomen ja purppuratuomen, ja ehkä pari luumupuuta..

----

Sitten on tietysti lukuisia pensaistoja, joiden alustat tarvitsevat perkauksen, kuorikkeella kattamisen ja reunat kanttauksen. Uusi terassi odottaa kylkeensä köynnöksiä, ja talon läntinen puoli tarvitsee joitakuita havupuita tuulen ja näkemisen esteeksi. Koirat tarvitsevat uuden aitauksen, ja kasvimaa odottaa pohjustusta ja käytävien tekoa ja lavapenkkien laittamista, ja muutama pensas kasvaa ihan muualla kun pitäisi, ihan vain muutaman pikku puuhan mainitakseni. Sitten olisi katajakedon nuotiopaikan laittoa ja jos vaikka mitä. Haluaisikohan joku tulla meille talkoisiin ruokapalkalla tekemään kaikki nämä pikku askaeet pois alta kuleksimasta... En toki kuvitellutkaan että tekisin tuon  kaiken tämän kesän aikana, mutta ihan vain halusin kertoa, että hommat eivät ole loppumaisillaan meidän hehtaarin tontilta vähään aikaan, ja että pysytte kärryillä, kun alan jotain juttua intoa puhkuen selostaa..

Huh. Tuli tässä helteessä ihan hiki, kun ajattelin kaikkia noita puuhia. Kaikki se on mieluista puuhaa, mutta jostain pitäisi löytyä päivään enemmän tunteja ja lihaksiin enemmän voimia. Olen ajatellut ett hiljaa hyvä tulee. Jos saisin kaikki hetipaikalla valmiiksi isolla rahalla vieraiden ihmisten tekemänä, ei puutarhani olisi enää niin omanlaisensa. Arvostan kaikkea valmista enemmän, kun se tulee hiljalleen valmiiksi.

1307726311_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leppoisaa viikonloppua!