Kerron vähän lisää uudesta kukkamaastani. Olen siirtänyt siihen kaikkia rakkaimpia kukkiani, saatuja, perittyjä, ostettuja, siemenestä kasvatettuja ja meidän pihassa vanhastaan kasvaneita. En ole edes yrittänyt sävyttää kukkapenkkiä tietyn väriseksi, vaan olen antanut kullakin hetkellä olleen mielialan vaikuttaa siihen, mitä mihinkin paikkaan olen istuttanut. Toki olen miettinyt istuttaessani jotakin. Olen koittanut saada penkkiin kukkia niin että se kukkisi alkukeväästä myöhäiseen syksyyn. Ja että esimerkiksi kevätkukkien lakastuvat varret peittyvät muiden kukkien alle. Olen myöskin ituttanut etureunaan matalia, ja taakse korkeampia kasveja. 

On mahtava tilaisuus päästä rakentamaan ihan kokonaan alusta asti uutta kukkapenkkiä. Sysäys uudelle kukkamaalle tuli, kun turhauduin vanhojen talossa alkujaan jo olleiden kukkapenkkien rikkaruohopaljouteen. Harmitti, kun vanhoista kukkapenkeistä ei ollut oikein iloa, ennenkuin olin kitkenyt niitä tuntikausia. Ja kuukauden päästä sai aloittaa kitkemisen alusta, sillä juolavehnä ja vuohenputkihan ovat rikkaruohoja, jotka pitäisi saada juurineen pois, ja vanhoissa kukkapenkeissä rikkojen juuret olivat kietoutuneet perennojen juurten sekaan niin että penkkien kitkeminen täysin rikkaruohottomaksi on mahdotonta. Niinpä uuteen kukkamaahan olen jokaisen vanhan kukkapenkin kukan nostanut yksi kerrallaan ylös ja puhdistanut sen rikkaruohon juurista ennen uudelleenistutusta.

Alakuvassa uuden kukkamaan alku. Tämä kohta on itään päin, ja kaikkein aurinkoisin paikka kukkapenkissä, sillä aurinko pääsee paistamaan tähän esteettä aamusta alkuiltaan. Ainoastaan ilta-aurinko jää varjoon vaahteran taakse. Kiviä on tarkoitus kantaa koko matkalle penkin reunalle, ja lopuksi kantata reuna tasaiseksi jotta ruohonleikkuu helpottuu.

1306764281_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Suunnilleen yllä olevaan kohtaan olen saanut kaikki kukat istutettua. Syksyllä siihen tulee vielä tulppaaneja kevään iloksi, sekä ainakin värililjoja olisi tarkoitus istuttaa sekaan loppukesän loistosta huolehtimaan. Tämä osa näkyy ensimmäisenä, kun astun talostamme ulkorappusille.

Alakuvaan kokosin kollaasiin melkein kaikki tässä kohdassa kesän aikana kukkivat kukat:

1306763734_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Eli:

- Keväällä sammalleimua, kevätesikoita, jalokiurunkannusta ja narsisseja (kuvasta puuttuu laukat, tulppaanit, keltavuokko ja lumikellot)

- Kesästä loppukesään akileijat, pioni, äitienpäiväruusu, pikkusydämet, verikurjenpolvi, ritarinkannukset, varjolilja, päivänkakkarat, kellokärhö ja ukonkello ( kuvasta puuttuu vielä taimikasvatuksessa olevat punahatut,värililjat, sekä sormustinkukat ja illakot ja unikot, joita on aikomus huikaista sinne tänne)

Kukkamaa loppuosa tekee mutkan niin että se seuraa vaahteran alla kasvavaa juhannusruusua itä-länsisuunnassa. Se on samansuuntainen kuin pihatiemme, joten aina kotiin tullessa kukat toivottavat minut tervetulleeksi. Tästä osasta ei valitettavasti ole kuvaa. Se ei ole vielä valmis, vaan monta houkuttelevaa kohtaa on vielä paljaana odottamassa kukkasia.Osa alueesta on täysin varjossa, osa puolet päivästä varjossa niin, että iltapäivä- ja ilta-aurinko osuu siihen.

Tein kuitenkin kollaasin, jossa on siinä jo kasvavat kukat sekä ne, joita siihen aion istuttaa. Huomautan taas, että kaikki kollaasin kukat ei kuki kerralla :) .

1306763602_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Nyt huomaan että jotkut kukat ovat tulleet kollaasiin kaksi kertaa. Varmasti olen myös unohtanut joukosta joitakin kukkia, eikä kaikista kukista edes ole vielä kuvaa.  No, väri-iloittelua on siis kuitenkin luvassa tässä penkissä. Mielestäni kaikki kukat on ihania, ja sopivat keskenään. Mitä luulette, tuleekohan tästä riittävä kukkaähky joka auttaa selviytymään talven yli?