Puistolemmikki, Myosotis sylvatica

1307245874_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

En malta olla laittamatta kirjoitusta puistolemmikistä. Se kukkii niin vastustamattomasti juuri nyt. Sitä on kylväytynyt joutomaalle kylätien varteen, kukkapenkkiin ja nurmikolle.

1307245795_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mummoni puutarhassa oli aina lemmikkejä. Kukinnan jälkeen hän antoi niiden ränsistyä paikoillaan ja karistaa siemenensä, jonka jälkeen hän kitki ne pois kukkapenkkiä rumentamasta. Siemenistä varttui kesän aikana uusi lemmikkisukupolvi, joka kukki taas seuraavana keväänä tulppaanien joukossa. Ei liene suloisempaa näkyä kuin vaaleanpunaiset tulppaanit lemmikkimatossa!Kun sain perinnöksi mummoltani perennojen juurakoita, mukana kulkivat myös hänen keväiset ilontuojansa; lemmikin simentaimet.

Viimekesänä kanttasin tammentaimen ympäriltä nurmikon pois. Loppukesästä paikalle ilmestyi tiiviin ruohon tilalle paljaaseen multaan lemmikin taimia. Ihastuttavaa luonnon omaa suunnittelua! Olin aikonut istuttaa tammen juurelle kevätkaihonkukkaa, mutta katseltuani, miten lemmikit puun juurella loistavat olen päätynyt siihen että lemmikki saa jäädä ja siementää paikalle. Saan siitä jokakeväisen ilon. Lemmikki on niin hentojuurinen, ettei se häiritse nurmikon tavoin tammen kasvua.  Kaveriksi laitan sille nurmitädykettä, niin kukinta jatkuu pidempään.

1307246109_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Puistolemmikki kukkii touko- kesäkuussa monenlaisilla kasvupaikoilla. Kukkapenkkiin se sopii erinomaisesti muiden kevätkukkijoiden joukkoon myöhemmin kukkivien perennojen lomaan.  Viihtyessään se kylväytyy ja leviää laajoiksi kasvustoiksi.

Oikeastaan lemmikki ei ole perenna, eli monivuotinen ruohovartinen koristekasvi, vaan se kuuluu kaksivuotisten koristekasvien joukkoon sormustinkukan, illakon, salkoruusun ja tarhaorvokin tavoin; Kukinnan jälkeen se tekee runsaasti siemeniä, jotka itävät samana kesänä. Pienet taimet talvehtivat ja kukkivat seuraavana kesänä.  Kukinnan jälkeen koko kasvi ränsistyy ja usein kuolee. Joskus saattaa sama lemmikkipuska talvehtia useammankin vuoden, mutta pääasiallisesti se pysyy paikallaan siementämällä helposti itäviä siemeniä ympäristöön.  Jos siis haluaa lemmikin pysyvän puutarhassa, kukkapenkkien voimakasta haraamista olisi hyvä välttää, ettei tule tuhonneeksi siementaimia.

Puistolemmikin siemeniä myydään melkein joka marketissa, jossa siemeniä ylipäätään on tarjolla. Lemmikistä on saatavilla myös valkoisia, vaaleanpunaisia ja jopa keltaisia värimuunnoksia, joita on saatavissa ainakin joistakin internetin siemenliikkeistä..

1243184971_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Puistolemmikki on kuulunut puutarhojemme koristekasveihin jo kauan. Aluksi sitä kasvattivat pihoillaan kartanoiden, tehtaiden ja pappiloiden isännät, joista se levisi palvelusväen mukana uusiin puutarhoihin. Innokkaasti siemenestä leviämällä puistolemmikki on vallannut aina uusia kasvupaikkoja, ja levinnyt luontoon niin että sitä pidetään luonnonkasvistoomme kuuluvana.  Lemmikin siemenkodat tarttuvat helposti housunpuntteihin ja eläinten turkkiin, ja kulkeutuvat näin kauaskin alkuperäiseltä kasvupaikalta.  Alkuperäiseen Suomen luonnon kasvillisuuteen se ei kuitenkaan kuulu, vaan on niin sanottu viljelykarkulainen. Se on kuitenkin hyväksytty osaksi luontoamme, sillä hentokasvuisena se ei valtaa kasvupaikkoja alkuperäisiltä luonnon kasveilta.

Lemmikkiä, eli ”Lemmen kukkaa” on kautta historian pidetty rakkauden viestinviejänä. Monessa eurooppalaisessa kielessä lemmikki onkin nimeltään ”älä unohda minua”.

1306596964_img-d41d8cd98f00b204e9800998e